Uvodne Fotke Spletna Stran Medicointerna

TIK-TAKANJE TEMPIRANE BOMBE: Razkritje tihe grožnje visokega krvnega tlaka

Tiha grožnja: razumevanje in obvladovanje visokega krvnega tlaka
Visok krvni tlak, znan tudi kot hipertenzija, se pogosto skriva neopazno in si prisluži vzdevek “tihi morilec”. Prizadene skoraj vsakega tretjega odraslega po vsem svetu, kar znatno poveča tveganje za bolezni srca, možgansko kap, odpoved ledvic in druge resne zdravstvene težave. Vendar pa lahko z ozaveščenostjo in proaktivnimi ukrepi prevzamete nadzor nad krvnim tlakom in zaščitite svoje dolgoročno zdravje. .

 

Razumevanje osnov:
Krvni tlak je sila, s katero vaša kri pritiska na stene arterij. Ves dan niha, vendar ima dve ključni meritvi:
Sistolični tlak: tlak, ko se srce krči in črpa kri.
Diastolični tlak: tlak, ko se vaše srce sprosti med utripi.
Normalni krvni tlak se običajno šteje pod 120/80 mmHg. Odčitki med 120/80 in 129/80 mmHg spadajo v območje prehiperteznije, kar kaže na povečano tveganje za ravoj popolne hiperteznije. Odčitki dosledno nad 130/80 mmHg pomenijo hiperteznijo 1. stopnje, nad 140/90 mmHg pa hipertenzijo 2. stopnje.

 

Slabost visokega krvnega tlaka:
Zahrbtna narava visokega krvnega tlaka je v njegovih pogosto odsotnih simptomih. Mnogi ljudje z zgodnjo stopnjo hipertenzije nimajo opaznih znakov ali neugodja, kar odloži diagnozo in ustrezno intervencijo. To tiho napredovanje omogoča kopičenje poškodb krvnih žil in organov, preden se pojavijo simptomi, kot so glavoboli, omotica ali zasoplost.

 

Poskrbite za svoje zdravje:
Na srečo imate moč vplivati na svoj krvni tlak s spremembami življenjskega sloga:
  • Prehrana: zmanjšajte vnos soli in dajte prednost sadju, zelenjavi, polnozrnatim žitom in pustim virom beljakovin.
  • Vadba: cilje je vsaj 150 minut zmerno intenzivne vadbe ali 75 minut intenzivne vadbe na teden.
  • Uravnavanje telesne teže: ohranjanje zdrave telesne teže lahko znatno zniža krvni tlak.
  • Opustitev kajenja: kajenje poškoduje krvne žile in zvišuje krvni tlak.
  • Zmernost alkohola: omejitev vnosa alkohola pomaga ohranjati krvni tlak pod nadzorom.
  • Obvladovanje stresa: kronični stres lahko prispeva k visokemu krvnemu tlaku. Tehnike, kot so joga, meditacija in globoko dihanje, lahko pomagajo pri učinkovitem obvladovanju stresa.

 

Pri nekaterih posameznikih samo sprememba življenjskega sloga morda ne bo zadostovala za uravnavanje krvnega tlaka. V takih primerih vam lahko zdravnik priporoči zdravila za znižanje krvnega tlaka in zmanjšanje tveganja zapletov. Posvetujte se s strokovnjakom.

Naši pogodbeni partnerji

Triglav
Logo
Vzajemna
Sava
Logozdkocevje2
Logo Doktor24

Ostanite na tekočem!
Prijavite se na naše e-novice.

Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.

Z vpisom svojega e-naslova soglašam, da me Medicointerna d.o.o. informira o spodaj označenih vsebinah, ki me zanimajo, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.


Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. TUKAJ preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.