Adult And Child Hands Holding Lung World Tuberculosis Day World No Picture Id1207170074

Metaholinski test

Metaholinski test (test bronhialne preodzivnosti) je namenjen testiranju preodzivnosti dihalnih poti bolnika, pri katerem poskušamo potrditi oz. zavreči diagnozo astme, KOPB (kronične obstruktivne pljučne bolezni) in drugih bolezni, ki povzročajo težko sapo oz. težave z dihanjem.

 

Potek preiskave

Med testom boste iz majhne posodice vdihovali metaholin v obliki raztopine, razpršene v meglo. Po točno določenem številu vdihov boste ponovili preiskavo pljučne funkcije (spirometrijo). Postopek bomo nekajkrat ponovili s povečevanjem količine metaholina.

 

Navodilo pred metaholinskim testiranjem

Na dan preiskave (isti dan) se ne sme jemati pršil (Berodual, Berotec, Ventolin, …).

V primeru jemanja zdravil proti astmi, morate z njimi prenehati 7 dni pred metaholinskim testiranje; to velja še posebno za kombinacije IgK/LABA (npr. Foster, Symbicort, Relvar, Seretide, DouResp).

Pred prekinitvijo jemanja zdravil se OBVEZNO posvetujte z zdravnikom.

Metaholinsko testiranje se opravi po predhodnem posvetu pri specialistu pulmologu.

Preiskava traja približno 15 do 20 minut.

Izrazitejših zapletov med in po preiskavi praviloma ni. V kolikor se pojavi dušenje, ga pozdravimo s pršilom beta-agonista.

Velika večina bolnikov tudi pri pozitivnem testu ne čuti ničesar. Ker pa je test namenjen provokaciji težke sape, se lahko v primeru pozitivnega testa pojavi blaga težka sapa, kašelj, piskanje in občutek teže v prsih. Takoj, ko boste začutili katerega od naštetih znakov, ali ko bomo pri testu pljučne funkcije ugotovili, da se zmanjšuje pretok zraka med izdihom, bomo test prekinili. Dobili boste inhalacijo zdravila, ki bo stanje v nekaj minutah normaliziralo.

NAROČITE SE NA PREISKAVO

Storitev opravljamo na napotnico in samoplačniško.
Cena samoplačniške storitve: 90,00 eur

 

01/893 85 70

Naročanje po telefonu: Za naročanje smo vam na voljo med delovnim časom ambulante.

internisticna.ambulanta@medicointerna.com

 

Delovni čas ambulante:

Ponedeljek: 07.00 – 13.30
Torek: 07.00 – 13.00
Sreda: 12.00 – 19.00
Četrtek: 07.00 – 13.00
Petek: 07.00 – 13.00

Pregledi in in preiskave izven delovnega časa po dogovoru.

  Pošljite nam sporočilo

   

  Bi želeli prejemati naša obvestila na vaše e-mail račun?
  DANE

  Naši pogodbeni partnerji

  Triglav
  Logo
  Vzajemna
  Sava
  Logozdkocevje2
  Logo Doktor24

  Ostanite na tekočem!
  Prijavite se na naše e-novice.

  Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.

  Z vpisom svojega e-naslova soglašam, da me Medicointerna d.o.o. informira o spodaj označenih vsebinah, ki me zanimajo, in sicer do preklica moje odločitve:

  Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.


  Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. TUKAJ preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.