Untitled Design 2

SPIROMETRIJA: Kaj pričakovati?

Spirometrija je test, s katerim merimo količino in pretok izdihanega zraka ter hitrost dihanja. 
Z njo lahko diagnosticiramo pljučne bolezni, kot so astma, kronični bronhitis in emfizem. Sam test je kratek, prepost in pogosto uporabljen.
Spirometer je medicinski pripomoček, s katerim lahko diagnosticiramo več pljučnih bolezni, med drugim:
  • Astmo: kronična vnetna bolezen dihalnih poti.
  • Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB): to je skupina pljučnih obolenj, ki povzročajo težave z dihanjem, saj zožujejo dihalne poti in omejujejo pretok zraka iz pljuč.
  • Cistična fibroza: pti tej dedni bolezni gosta sluz zamaši pljuča in prebavni sistem ter preprečuje pravilno absorpcijo hranilnih snovi.
  • Pljučna fibroza: v pljučnih zračnih vrečah se nabere brazgotinasto tkivo, zaradi česar so krvne celice slabše oskrbljene s kisikom.

 

Zdravnik s spirometrijo spremlja napredek osebe pri zdravljenju kronične pljučne bolezni. Z njo lahko ugotovi, kako učinkovita so zdravila pri obvladovanju bolezni.

Med postopkom spirometrije se izvedejo naslednji koraki:

 

  • Na nos se namesti sponka, ki zapre nosnice.
  • Vdihnete čim več zraka v pljuča.
  • Ustnice tesno zaprete okoli ustja cevke in nekaj sekund hitro ter močno pihate vanjo. 
Test običajno ponovimo trikrat, da dobimo dosleden in natančen rezultat. Kot končni rezultat se uporabi najvišja vrednost iz teh treh testov. Obisk traja približno 30 minut (ali manj).
Lahko se zgodi, da bo moral zdravnik specialist interpretirati vaše rezultate, zato vam ne bo mogel podati takojšnjih povratnih informacij.

Naši pogodbeni partnerji

Triglav
Logo
Vzajemna
Sava
Logozdkocevje2
Logo Doktor24

Ostanite na tekočem!
Prijavite se na naše e-novice.

Zagotavljamo ti 100 % zasebnost.

Z vpisom svojega e-naslova soglašam, da me Medicointerna d.o.o. informira o spodaj označenih vsebinah, ki me zanimajo, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.


Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. TUKAJ preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.